zaterdag 28 september 2013

DWZI ... eieren

Deze Week Zag Ik met little JuffrouwX waar de eieren uit de supermarkt nou precies vandaan komen ... 


... we togen met zijn tweetjes op de AH Open Boerderijdag naar een eierfarm. Waar wij als stadse meiden dachten uitgebreid te gaan smelten bij donzig zachte gele kuikentjes, en tussen de kippen eieren te rapen, kwamen we er al gauw achter dat het zo niet in elkaar steekt. Allereerst waren er geen kuikentjes - die leggen immers geen eieren. En  tussen de kippen scharrelen lukte ook niet - behalve het feit dat dat simpelweg niet mocht, zou er ook geen plek voor ons zijn geweest, zo vol was het in het hok. Ik vond het confronterend om te zien hoe scharrelkippen gehuisvest zijn. Ik dacht dat die lekker buiten scharrelden, maar in werkelijkheid zitten ze dicht op elkaar. Ik wil niet weten denk ik hoe een legbatterijkip er bij zit...
De vrije uitloop kippen hebben het beter voor elkaar (die scharrelen echt tussen de mais, buiten) en voortaan komen er hier dan ook alleen deze eieren op het menu.

Het was erg leerzaam en goed geregeld allemaal, en 's avonds hebben we heerlijk gesmikkeld van de eieren die we dan niet zelf geraapt hebben maar wel zelf uitgekozen in het winkeltje.

Vandaag organiseert AH ook nog open dagen bij boeren en telers, dus als je nog geen plannen hebt - ik vind het een aanrader om te doen. Er zit vast wel iets bij jou in de buurt.

Fijne week,
X!


3 opmerkingen:

  1. .... een hele leuke leerzame activiteit voor jong (en oud) zo te lezen. Een fijn weekend voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk uitje. Daar leert iedereen van.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij zijn ook geweest, waarschijnlijk naar een andere boerderij, maar wel met kippen. Was leuk en leerzaam.

    BeantwoordenVerwijderen